AVC-Terpsichoré


Cursussen Werelddans / Internationale dans


We bieden cursussen Werelddans / Internationale dans op alle niveaus en voor alle leeftijden. Onze deskundige en enthousiaste docenten staan borg voor een afwisselend programma met veel dansplezier. Deze cursussen lopen van september t/m juni. Tussentijdse instroom is mogelijk na overleg met de docent.

Op maandagavond start om 19.30 uur de beginnerscursus, deze duurt tot 20.30 uur. Van 20.30-22.00 uur is er een cursus voor half-gevorderden. De beginnerscursus is bedoeld voor mensen die nog nooit of lang geleden hebben gedanst. De tweede groep is geschikt voor cursisten met een danservaring van maximaal 3 jaar. De lessen worden gegeven door Nicolien Salomé.

Op donderdagavond zijn er twee cursussen voor gevorderden (niveau 1 en 2). Er wordt gedanst onder leiding van Sibylle Helmer.

Voor degenen die de avond niet beschikbaar hebben of het prettiger vinden om overdag te dansen is er op woensdagmiddag een cursus voor startende dansers onder leiding van Tanja Jager en aansluitend een cursus voor meer ervaren dansers onder leiding van Loes Eijssens.
Woensdagavond


Balfolk


Balfolk is een dansfeest met live folkmuziek. Gedanst wordt er in koppels of in groepen. Bij de meeste bals is er vooraf een dansuitleg van de belangrijkste dansen (Scottish, Mazurka, Cercle, Jig, Andro). De basis van deze dansen is vrij eenvoudig, dus iedereen kan meteen meedansen! Tegelijkertijd is er in de dans ook heel veel ruimte voor spelen en improvisatie, waardoor het ook als je langer danst zeker niet gaat vervelen. Ook is er vaak later op de avond/nacht een sessie, dus aarzel niet om je instrument mee te nemen en wat mee te spelen!!! Wil jij ook graag elke week lekker dansen en de dansen die op bals langskomen beter onder de knie krijgen en uitdiepen? De pasjes van de tovercirkel en de jig, danshouding en leiden en volgen, eindelijk die mazurka net zo lang oefenen tot hij lekker gaat, variaties op de scottish, spelen in de jig, en nog veel meer. Schrijf je dan nu in voor de danslessen in Amsterdam. Er wordt op verschillende niveaus lesgegeven, waardoor iedereen les kan krijgen in de groep die het beste bij hem of haar past.
Wil je meer info over Balfolk, de agenda bekijken of een foto-impressie? Kijk dan op de website van Balfolk!


Vrijdagavond


Specialisatiecursussen


Turkse specialiteiten: Selena Onatli zal de aandacht vestigen op de Turkse Roman stijl die ze gedurende haar verblijf in Istanboel heeft geleerd. Zij kreeg er o.a. privé lessen van Sureyya Adiloglu, afkomstig uit een Roma-dorp. De stijl kenmerkt zich als individuele dansexpressie (dansen in een kring met handen vast komt vrijwel niet voor). De stijl is ritmisch, sensueel en krachtig, en brengt de levensvreugde van de Turkse zigeuners tot uitdrukking. Naast Roman bestaan nog andere leuke stijlen waarvan ze er misschien een paar zal meenemen.

Turks: Turkse dans en muziek bepalen het leven van Turgay Onatli. Hij is niet alleen dansdocent, maar ook muzikant en choreograaf. De dansen uit zijn programma laten de zeven verschillende stijlen van Anatolië zien. Turgay streeft ernaar de dansen in hun authentieke vorm aan te leren. Al sinds 1993 verzorgt Turgay bij ons cursussen Turkse dans of zoals hij het zelf noemt ”Dansen uit Anatolië”.

Bulgaars: Bianca de Jong behoort al vele jaren tot onze vaste, vertrouwde docenten. Bianca is vaak in Bulgarije geweest. Zij heeft een grote liefde voor dit land ontwikkeld en laat ons daar graag in meedelen. Een heldere uitleg en een enthousiaste presentatie zijn kenmerkend voor haar manier van lesgeven. Verder staat zij altijd open voor inbreng van cursisten in het dansprogramma. Ook dit jaar bieden we cursussen Bulgaarse Dans op twee niveaus. In de cursus voor beginners en “beginners +” (19.30-21.00 uur) worden basispassen en eenvoudige dansen aangeleerd. Dit lesblok is bedoeld voor mensen zonder danservaring en voor mensen met beperkte danservaring. In overleg met de cursisten zal Bianca haar lesprogramma afstemmen op het aanwezige ervaringsniveau. In het tweede lesblok (21.00-22.30 uur) worden dansen aangeleerd op gevorderd niveau.

Macedonisch: Jacqueline Bossink is onze docente Macedonische Dans. Zij volgt Martin Ihns op en draagt zijn dansreportoire verder uit. Dat betekent dat haar cursus borg staat voor een gevarieerd programma met authentieke dansen.

Roemeens/Zigeunerdans: De Roemeen Daniël Sandu heeft gedanst bij Rapsodia Romania te Boekarest en bij het Internationaal Danstheater in Amsterdam. De omschrijving "Roemeens/ Zigeunerdans geeft al aan dat dit geen gewone cursus Roemeense dans wordt. Zigeunerdans is namelijk niet het simpelweg kopiëren van danspassen, want de zigeuner is geen dansende robot. De dans van de zigeuners is gebaseerd op vrijheid en wel de vrijheid van iedere individuele danser om te improviseren en zichzelf bloot te geven. Dat geldt dus ook voor de deelnemers aan de cursus: als je je durft te laten gaan, geef je jezelf het beste zigeunergevoel.

Zwarte Zee: Deze cursus wordt gegeven door Baykal Dogan. In de cursus dansen van de Zwarte Zee ligt het accent volledig op de dansen uit het noordelijk deel van Turkije dat aan de Zwarte Zee grenst. De bevolking van dit gebied bestaat van oudsher uit vissers en dat is ook terug te vinden in de dansen. De zwarte zee kan in bepaalde jaargetijden behoorlijk gevaarlijk zijn en de vrouwen zijn dan ook blij als de mannen ongedeerd zijn terug gekomen. De vrouwen-dans Surmene Sallamasi getuigt van deze blijdschap. Vervolgens viert het hele dorp - mannen en vrouwen, jong en oud - feest vanwege de behouden terugkeer van de mannen en de vangst. De dansen, die op het feest worden gedanst, heten Horon. Deze Horon is een zeer ritmische danssoort met veel bewegingen van het lichaam.

Albanees: Sara Damen is één van de twee dansdocenten, aan wie Martin Ihns zijn dansmateriaal heeft overgedragen toen hij in 2007 stopte als dansleider. Sara verzorgt de cursus Albanese dansen. Zij beschouwt het uitdragen van het programma met Albanese dansen als een grote uitdaging. Die uitdaging zit voor Sara in het goed uitvoeren van de specifieke dansstijl en de dansstijl van de Albanese dansen is moeilijk. Albanië kent namelijk een grote diversiteit aan dansen en stijlen. Zo komen er in de vrouwendansen zowel zachte en sierlijke armbewegingen voor als juist zeer krachtige - bijna "manlijke" - armbewegingen. Kenmerkend voor de Albanese dans is ook het dynamisch karakter. De stijl is aan verandering onderhevig. In haar cursus zal Sara het accent leggen op het aanleren van de specifieke dansstijlen. Sara heeft inmiddels twee keer een bezoek gebracht aan Albanië. Ze heeft daar danslessen gevolgd, groepen bezocht en een festival bijgewoond. Haar huidige cursusprogramma bestaat dan ook uit een combinatie van traditioneel materiaal, dat zij in Albanië geleerd heeft, eigen choreografieën op basis van Albanees materiaal en het programma, dat Martin Ihns destijds aan haar heeft overgedragen.

Grieks: De cursus Griekse dans van Dick van der Zwan omvat weinig gechoreografeerde dansen, maar juist zoveel mogelijk authentieke “dorpsdansen”. Dat laatste wil overigens niet zeggen dat de dansen ook makkelijk zijn. Eigenzinnige maatsoorten en veel kleine variaties met verraderlijke syncopen maken de dansen uit Dicks programma behoorlijk pittig en minder geschikt voor onervaren dansers. Dat de cursisten desondanks zijn dansen goed onder de knie krijgen is te danken aan Dicks heldere en methodische wijze van lesgeven.

Goud van Oud en "Soos"-dansen: Tijdens de cursus Goud van Oud wordt oud dansmateriaal gedanst. Het gaat om dansen die ook vaak op bals worden gedaan. Aan het begin van de cursus kunnen deelnemers bij de docente verzoeknummers indienen.

Verweggistan: Jan heeft een enorme schat aan dansmateriaal uit Verweggistan, waarmee in dit verband Azië wordt bedoeld. Uit het rijke scala aan Aziatische dansen en dansstijlen zal hij een divers lesprogramma samenstellen: uitbundige en snelle dansen worden afgewisseld door rustige of ingetogen dansen waarbij doorgaans de coördinatie van armen en benen een aandachtspunt is. Bereid je voor op een interessante en uitdagende cursus.

Hongaars/Roemeens: Marc Bout zal zich bezig houden met verschillende dansen uit de Hongaarse dansdialecten. Daar zitten pure Hongaarse, Zigeuner, maar ook Roemeense en Moldavische 'Csango' dansen bij. Er komen parendansen, kringdansen en mannendansen aan bod. In de 4 weken van de cursus is er echt de tijd om een van de parendans goed te trainen en te verdiepen in stijl en improvisatie. Er zal zeker niet de hele les geimproviseerd worden, maar een beetje impro moet er wel bij. Marc bouwt dit allemaal zorgvuldig op zodat je als danser(es) niet zomaar in het diepe gegooid wordt.

Dansen van Ciga en Ben: Ben Koopmanschap speelde als 14-jarige in de weekeinden gitaar in het orkestje van restaurant Jama aan de Jan Van Galenstraat. Een van de stamgasten was Miodrag "Ciga" Despotovic. Na zijn cursussen kwam hij vaak nog even wat drinken bij Jama. Hij nodigde Ben uit om te dansen bij zijn ensemble ORO en uiteindelijk zwichtte hij daarvoor. Vanaf dat moment heeft een groot deel van zijn leven in het teken gestaan van de cultuur uit voormalig Joegoslavië. Ben volgde Ciga als een schaduw naar al zijn cursussen en workshops, zelfs tot in de USA. Ook ging hij met hem mee naar Joegoslavië, waar hij lessen volgde bij diverse ensembles en bekende choreografen. Aanvankelijk richtte Ben zich op het programma van Ciga en Ivon, maar door de jaren heen is zijn dansprogramma uitgebreid met dansen die hij zelf verzamelde en choreografeerde. Tijdens de cursus zal Ben een selectie van beide aanleren. Als je verzoekdansen hebt, laat het dan graag vooraf weten zodat Ben daar rekening mee kan houden (dance3608@gmail.com).


NB: bovengenoemde cursussen zijn een overzicht van afgelopen jaren. Niet elke cursus wordt jaarlijks gegeven, kijk hiervoor op de programmapagina.


'Bijna Pasen'-weekendTerug van (even) weggeweest: ons gezellige Dansweekend, maar dan in een vernieuwd jasje!
Voor het eerst zal de dansleiding niet in handen zijn van 1 of 2 dansdocenten, nee, 4 fantastische docenten zullen dit weekend begeleiden!

De docenten:
- Sibylle Helmer
- Nicolien Salomé
- Loes Eijssens
- Tanja Jager

We beginnen het weekend op zaterdagmiddag 1 april (nee, geen grap ;-) ) om 14.30 uur met 2,5 uur dansen, het eerste half uur kunnen de kinderen meedansen. Hierna volgt de borrel en aansluitend het diner, dat zal dit jaar bestaan uit een buffet waarvoor wij iedereen vragen iets mee te nemen. 's Avonds om 20.30 uur begint het bal.

De volgende ochtend ontbijten we gezamenlijk, het ontbijt wordt door AVC-Terpsichoré voor jullie verzorgd! Hierna zullen de kinderen een uurtje dansen met aansluitend koffie/thee. Om 11.30 uur dansen de volwassenen, tot 13.00 uur. De lunch zullen we bij goed weer lekker buiten nuttigen, enkele van onze vrijwilligers hebben aangeboden om pannenkoeken te gaan bakken!

Om 14.30 uur zal het laatste blok dans starten, waarna we om 16.00 uur het weekend zullen afsluiten.

Het weekend heeft als naam het 'Bijna Pasen'-weekend', wij zullen naar het thema nog een leuke verassing inplannen.

Oud en vertrouwd: wat niet verandert is de locatie, wij organiseren dit weekend wederom in het Koos Vorrinkhuis te Lage Vuursche. Ook zijn de kinderen uiteraard weer van harte welkom, als zij niet dansen zullen er (knutsel)activiteiten worden georganiseerd en begeleid.

Praktisch:

Wat: het 'Bijna-Pasen-weekend'
Wanneer: zaterdag 1 en zondag 2 april 2017
Waar: Koos Vorrinkhuis, Lage Vuursche
Kosten: leden: €60,-
niet-leden €62,-
kinderen: €30,-


Let op: beperkt aantal slaapplaatsen beschikbaar, dus reserveer snel je plek!


WorkshopsWorkshop Macedonisch


Bijzondere kans voor liefhebbers van de Macedonische dans! Workshop door Snezhana (Žana) Balkanska.
Deze Macedonische dansleidster, collega en goede vriendin van Martin Ihns -voormalig specialist Macedonisch- komt ter gelegenheid van Martin's 70e verjaardag voor korte tijd naar ons land. Žana begon haar professionele danscarrière in 1985 toen zij aangenomen werd bij "Tanec" (het Nationale Folklore Ensemble van Macedonië), waar zij al na korte tijd benoemd werd tot soliste. Momenteel is zij werkzaam als assistent balletmeester bij het Ensemble. In 1999 werd zij door Martin gevraagd danslessen te verzorgen op een van zijn dansreizen. Sindsdien heeft Žana zich ontwikkeld tot een veel gevraagde docente, zowel in Macedonië als daarbuiten. Zij is vaste docente bij het jaarlijkse Sunray folklore seminar en het Macedonian Pearl folk seminar. Daarnaast is zij repetitor bij verschillende amateurdansgroepen en werkt zij samen met alle bekende Macedonische choreografen en muzikanten. Žana was 1 maal eerder in Nederland als docente bij een van de 3 Koningen-cursussen van Sibylle Helmer.Dansdag Bulgaars


Nikolaj Cvetkov danst al van jongs af aan. Na zijn opleiding aan de Bulgarian Choreographic School in Sofia en de Higher Education Musical Pedagogical Institute in Plovdiv, heeft hij bij verschillende gezelschappen gedanst en zeer veel choreografieën gemaakt. Hiervoor heeft hij vele prijzen gewonnen en voorstellingen over de hele wereld gegeven. Nu geeft hij les in choreografie, Bulgaarse Folklore dans en lesmethodes aan een universiteit in Bulgarije. Nikolaj legt de dansen zeer duidelijk uit, danst prachtig en met aanstekelijk enthousiasme. Het repertoire van zijn workshops bestaat uit dansen uit heel Bulgarije, met uiteraard een aandeel uit Petric en omstreken.Workshop Ierse Dans


In deze workshop leer je de basisvaardigheden van de Ierse dansen zoals de soft-shoe dansen reel (4/4), jig (6/8) en slip jig (9/8) & de hard-shoe dansen treble jig(6/8) en hornpipe (2/4). Zowel de gezellige groepsdansen (zogenaamde céili-dansen) als de technisch uitdagender solodansen (step-dans) komen aan bod. Je kunt sneakers of balletschoentjes dragen.Workshop Albanese Dans


Het programma van deze dag omvat zowel dansen voor beginners als voor gevorderden. De meeste dansen zijn rij of kring dansen, sommige zijn parendansen. Het programma bevat dansen uit diverse streken van Albanië (en Kosovo) en benadrukt de diversiteit. Genc Kastrati (in de wandelgangen Genci) is solo danser en choreograaf bij het Nationaal Ensemble voor volksdans en zang in Tirana. Daarnaast geeft hij dansles aan de Sport Academie, de Kunst Academie en enkele Hogescholen, incidenteel aan andere amateur dansgroepen in Albanië. Genci is cum laude afgestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten in Tirana. Genci richt zich op de dansen in hun traditionele vorm en laat zich leiden door de originele registraties, zoals deze in de jaren 1950 tot 1990 plaatsvonden in de dorpen en die gepresenteerd werden door dorpsgroepen tijdens de Gjirokastër festivals, eens in de 5 jaar, te vergelijken met de Bulgaarse nationale festivals in Koprivshtitsa. Authenticiteit staat voorop.
Sociaal gezien is Genci een innemende persoonlijkheid met een bovennatuurlijke hoeveelheid energie en humor. Hij heeft inmiddels ervaren dat dansers toch wel behoefte hebben aan wat rustpauzes en deze gebruikt hij als momenten om uitleg te geven over de achtergrond en herkomst van de dansen aan de hand van een kaart. Hij stelt het zeer op prijs dat mensen interesse tonen in de Albanese volksdans en voelt zich dan ook iedere keer vereerd om les te mogen geven.Dansdag Macedonisch


Paul Mulders is een gedreven dansleider en specialist Macedonische dans die over de hele wereld mooie, vaak pittige dansen aanleert. Hij was een leerling van de beroemde gaida speler en dansdocent Pece Atanasovski. Bijna 20 jaar studeerde en danste hij bij Pece en was hij vele zomers tot 1990 Pece’s assistent. Gedurende die jaren reisde Paul regelmatig naar Macedonië waardoor hij een grote kennis van de taal en de cultuur heeft verkregen. Ook nu schoolt hij zich nog regelmatig op de Balkan zelf bij. Paul is didactisch zeer bekwaam en hij verstaat het als geen ander om zijn lessen met humor en anekdotes tot een bijzondere ervaring te maken. Zijn manier van lesgeven spreekt velen aan. Het repertoire van Paul bevat naast het vele dansmateriaal van Pece, ook talrijke door hem zelf verzamelde dansen. In de workshop komen beide aan de orde.


Dansspetters III, een rekbaar begrip


Dansspetters III is een pleidooi voor het belang van het creatief proces. Maak van een 'probleem' een uitnodiging, geen obstakel. Iets wat vraagt om onderzoek, om bekijken, om in te graven en om en om te draaien in de wetenschap dat er meer dan één oplossing is. Een 'probleem' oplossen wordt op die manier een uitdagend leermoment. Dit biedt een prachtig en creatief leerproces.

In de workshops ligt de focus voornamelijk op situaties en gebeurtenissen uit het alledaagse leven of op zijn minst hoe het er misschien uit zou kunnen zien! Door vragen te stellen en suggesties aan te reiken, maar geen duidelijk gestructureerd stappenplan te geven, wordt het proces van zoeken, analyseren en exploreren verder gestimuleerd. Al die verschillende benaderingen leiden tot meerdere invalshoeken. Met zijn dansideeën en muzikale suggesties is Dansspetters III vooral een inspiratiebron om zelf verder te groeien, letterlijk een rekbaar begrip dus.

Dansen is voelen met je lijf, denken met je lijf, weten met je lijf, praten met je lijf