06-31 54 60 96 (alleen tijdens cursussen) info@avc-terpsichore.nl
Bianca de Jong geeft volksdansles vanaf 1977. Zij behaalde in 1987 de Benoembaarheidsverklaring van het toenmalige ministerie van WVC. Vanaf 1987 maakt ze studie van met name de Bulgaarse folklore. Zij heeft groepen, choreografen, dansdocenten en dorpsbewoners bezocht. Bianca geeft naast de lessen Bulgaars ook lessen Internationale dans en methodiek en didactiek van de volksdans in binnen- en buitenland. Lesgeven in volksdans is haar grote passie en ze beschouwt dit als een vak en een kunst op zichzelf. De basis voor haar lesgeven is het “dansend (aan)leren”. Ook maakte Bianca enkele choreografieėn voor binnen- en buitenlandse groepen, amateur en professioneel.

“Volksdansen en het lesgeven daarin houden mijn ziel gezond. Vanaf het begin was ik meest gefascineerd door de dansen van Oost-Europa, met name de dansen uit Bulgarije en Turkije. Ik noem ze wel mijn “eerste en tweede liefde”. Wat mij drijft in het lesgeven is het delen van de passie, vreugde en liefde die ik voel voor de volksdans en voor de mensen die het uitvoeren. Ik ben zeer dankbaar voor de gastvrijheid en interessante ontmoetingen met mensen die hun volkscultuur zo gul met mij delen tijdens mijn (studie) reizen.”.

Enige tijd geleden is Bianca gestart met het componeren van dansen gebaseerd op traditionele dansen, die door volksdansers met groot enthousiasme worden ontvangen. Traditie en de moderne samenleving, uitgedrukt in muziek en dans, ontmoeten elkaar in haar composities.